Uyluk Kemiğinin Topuzunun (Femur Başının) Çürümesi Nedir-Ne Yapılmalıdır?

Uyluk kemiğinin topuzunun çürümesi (Femur başının avasküler nekrozu) oldukça, herhangi bir yaşta görülebilen önemli bir kalça rahatsızlığıdır. Çoğu hastada bir sebep olmadan oluşabilmektedir, yani neden net değildir. Bazı hastalarda ise altta yatan bir hormonal veya sistemik bir hastalık vardır. Özellikle başka bir sebeple Kortizon kullanımı sebebiyle oluşabilmektedir. Aynı şekilde sigara kullanımının bu hastalığa sebep olabileceği düşünülmektedir. Bazen küçük travmalar da suçlanmaktadır.

Hastalık özellikle yürüyüş veya spor esnasında kısa süreli bir ağrı ile başlamaktadır. Ağrı kalça eklemi yani kasık hizasına, dizde ya da uyluk bölgesinde olur. Zamanla bu ağrı sebebiyle hastalar ağrı kesici kullanma ihtiyacı hissederler. Başlangıçta istirahat ile geçen ağrıları sonradan geçmemeye başlar. Kalça eklem hareketlerinde kısıtlılık sonradan eklenir ve hastalar aksama ve topallamaya başlarlar. Eğer hastalık ilerlerse kalça hareketleri iyice azalır ve ağrılı hale gelir. Hatta bazı hastalar bacaklarını hareket ettiremez. Sonunda çürük bölgesi çöker ve bacak kısalır.

Uyluk kemiğinin çürümesi varsa erken dönemde tanı konulmalı ve tedavisine erken başlanmalıdır. Yoksa tedavi sonuçları oldukça başarısızdır. Hastalık çok ileri aşamada değilse kalça grafileri ile tanı konulamaz. Şüphe duyulan hastalarda kalça MR ‘ı çekilmelidir. MR bu hastalıkta tam tanı koydurucu bir yöntemdir. Hastalığın aşamasına göre de tedavi başlanmalıdır. Bu hastalarda mutlaka koltuk değneği verilmeli, ayak yere basmamalı ve ağrı kesici kullanmalıdırlar. Eğer kemik iliği ödemi varsa ameliyat (Foraj: dirilleme) ile bu bölgenin ödemi giderilmelidir. Bu esnada kök hücre uygulamaları son zamanlarda çok önerilmekte ve başarı şansını artırmaktadır. Tabi bu ameliyatlar hastane koşullarında ve anestezi altında yapılmalıdır. Foraj ve kök hücre uygulaması sonrası hasta yere basmamalı ve kalça üzerine yük binmemelidir. Ameliyattan 6 hafta sonra tekrar MR çektirilerek gidiş hat kontrol edilmelidir.

Eğer erken dönemde uygun tedavi edilirse bu hastalıkta iyi sonuçlar elde edilebilir. Ancak geciken hastalarda kalça protezi neredeyse tek tedavi seçeneğidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kok-hucre-tedavisi
Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre tedavisi son dönemde geliştirilen ve her gün tıp pratiğinde yeni uygulama a…

Devamını Oku
kemik-iligi-odemi-nedir
Kemik İliği Ödemi Nedir?

Kemik iliği ödemi son yılların popüler tanımlamalarından biridir. Aslında bir hastalı…

Devamını Oku
menapoz-sonrasi-kemik-sagligi-nasil-korunmalidir
Menapoz Sonrası Kemik Sağlığı Nasıl Korunmalıdır?

Kadınlarda menopoz sonrası kemik sağlığını korumak oldukça önemlidir ve bunun için ba…

Devamını Oku