Kalça Ekleminin Kireçlenmesi (Koksartroz)

Kalça ekleminin kireçlenmesi (koksartroz) her yaş grubunda görülebilmekle birlikte çoğunlukla 60 yaş üzeri bireylerde görülen bir rahatsızlıktır. Pek çok neden araştırılmış olmasına rağmen kesin sebebi bilinmemektedir. Aşırı vücut kilosu en önemli sebeplerden biridir. Çocukluk döneminde geçirilmiş kalça hastalıkları (kalça çıkığı, Perthes, femur başı epifiz kayması, kalça iltihabı, romatizmal hastalıklar) olan kişilerde kalça kireçlenmesi ne yazık ki genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Hangi yaşta görülürse görülsün kalça kireçlenmesinin en erken bulgusu başlarda hareket ya da spor esnasında oluşan diz, kasık veya uyluk bölgesinde ağrıdır. Bu ağrı giderek artmaya ve sonunda istirahat zamanlarında bile oluşmaya başlar. Ağrı zamanla ağrı kesici ilaçlara yanıt vermemeye başlar. Ağrıya en sık eşlik eden bulgu kalça ekleminde hareket kısıtlılığıdır. Zamanla bazı hareketleri yapmak güçleşir. Kireçlenmenin ilerlemesiyle hastanın aksaması, topallaması başlar ve zamanla bacak kısalır. Hastalar yürümekten kaçınmaya başlarlar.

Her hastalıkta olduğu gibi hastalığın erken dönemlerinde tanı konulması oldukça önemlidir. Kalça, diz veya uyluk bölgesinde ağrısı olan hastalarda kalça grafilerinde sorun görülmüyorsa, bazen de daha net tanı koymak için kalça MR ‘ı çekilmelidir.

Kalça MR incelemesi hastalığın çok erken dönemde tanı konması açısından önemlidir. Özellikle kemik iliği ödemi, uyluk kemiğinin topuzunun çürümesi gibi bir durum varsa (MR ile saptanır), hastanın yükten kurtarılması (ayağının üstüne basmamak), baston veya koltuk değneği kullanması, gerekli ilaçlar, basit ameliyatlar (drilleme, kök hücre uygulaması) ile başarılı sonuçlar alınabilir. Kalça ekleminde sıkışma olarak adlandırılan hastalıkta (FAI: femora-acetabular impingement) açık veya artoskopik olarak eklemin temizlik ameliyatı kalça kireçlenmesini engelleyebilir. Gecikmiş kalça kireçlenmesi olgularında ise en kesin tedavi TKP: total kalça protezi ameliyatıdır. Ama temel amaç protez aşamasına gitmeden erken dönemde tanı koyup, uygun tedavi yaparak hastanın total kalça protezi ameliyatına gidişine engel olmaya çalışmaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

total-kalca-protezi-ne-zaman-yapilmalidir
Total Kalça Protezi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kalça protezi, kalça eklem hastalıklarında uygulanan büyük ve önemli bir tedavi yönte…

Devamını Oku